Copyright Clipboard Publishing BV

12

May

Chromebook, laptops voor de ware webjunk

Op zoek naar een laptopje dat je in minder dan 10 seconden naar je digitale leventje brengt? Google heeft zijn eerste ‘Chromebook’ gepresenteerd, een netbook voorzien van hun nieuwe besturingssysteem Chrome OS.  Samsung en Acer komen medio juni met de eerste modellen.

En dat Chrome OS is eigenlijk ook meteen het enige unieke kenmerk aan de apparaatjes van de zoekgigant. Feitelijk is het de Chrome-browser zoals je die kent, omgebouwd om ‘stand-alone’ te kunnen draaien. Alle software draai je vanuit de browser. Die browser is het nieuwe centrum van het universum, werken buiten Chrome is geen optie.

Neem dus maar afscheid van Photoshop, Word, Winamp of wat dan ook dat je normaal gesproken vanaf je harde schijfje opstart. Google zet je midden in het echte webleven, no turning back. Tikken doe je maar in Google Docs, muziek luister je met Grooveshark en vrienden maak je op Facebook. Het internet als enige lebensraum. De enkele softwareprogramma’s die je lokaal gebruikt, zijn ‘apps’, uiteraard.

De eerste twee Chromebooks van Samsung en Acer zijn van het type netbook. De Samsung heeft een beeldscherm van 12,1 inch (1280x800 pixels), de Acer is iets kleiner met 11,6 inch. De gebruikte processor is wel gelijk, een Intel Atom dualcore-processor. Probeer overigens geen Windows, Linux of Mac OS X erop te zetten, want dan kun je officiële support op je buik schrijven.

Waar de uitvoeringen van Acer en Samsung vooral in verschillen is de accuduur. Samsung claimt 8,5 uur aaneengesloten gebruik, terwijl de Acer 6 uur zonder lichtnetbeademing kan. Wifi is op beide standaard aanwezig, voor 3G kun je kiezen.

Nog een mooi gegeven, als we Google mogen geloven: je Chromebook wordt niet net als je Windows-bak steeds trager, maar juist steeds sneller. Updates moeten daarvoor gaan zorgen. Het OS zelf is lean and mean, en gestript van alle overbodige meuk.

Handig? Ik ben nog niet overtuigd. Leven in de cloud is hip en sexy, maar je bent enorm afhankelijk van je internetverbinding. De uitvoeringen met 3G weten zich vast nog wel vaak wel te redden, maar wat moet je met alleen wifi in de gemiddelde trein? Of aan het zwembad? Werkt alles dan ook nog net zo prettig? Google belooft dat apps die je gebruikt in Chrome OS ook zonder internetverbinding hun werk kunnen doen, want ze nestelen zich (deels) lokaal. Synchroniseren doe je dan zodra je weer verbinding maakt.

Prijzen zijn voor ons land nog niet bekend, maar de goedkoopste uitvoering van Samsung kost in Amerika 329 dollar. De instap-Acer heeft een prijskaartje van 349 dollar. Weet je vast waar je voor kunt gaan sparen.

Ik ben benieuwd, laat die reviewexemplaren maar komen.

  1. jemoederiseenapp posted this